Opleiding ritmisch slagwerk

Sander MeijerSlagwerkinstructeur Sander Meijer

Op 10-jarige leeftijd werd Sander Meijer lid van de drumband van Tavenu. Met veel enthousiasme en een goede leraar had hij het trommelen snel onder de knie. Elk jaar mee op concours en solistenconcours in de hoogste afdeling zorgden er voor dat hij tijdens zijn militaire dienstplicht bij een tamboerkorps terecht kwam. In dat jaar heeft hij nog heel veel bijgeleerd op het gebied van slagtechniek, wat nu ook goed van pas komt bij de opleiding van de slagwerkleerlingen, dat hij sinds 2007 voor Tavenu verzorgt. Naast de drumband is Sander ook lid van de steelband van Tavenu, hij bespeelt daarin de bas.

Slagwerkinstructeur Rein Maassen

Even voorstellen: mijn naam is Rein Maassen geboren in Amsterdam op 5 augustus 1952  getrouwd en twee kinderen en twee kleinkinderen. Mijn hobby’s zijn modelbouw, en beoefen Qigong en natuurlijk mijn grootste passie is slagwerk.

De interesse voor het slagwerk is ontstaan bij muziekverenigingen en het meedoen aan concoursen, en het is mede daardoor uitgegroeid tot mijn passie, met name wat in het algemeen met slagwerk te maken heeft.

Door de jaren heen heb ik veel contact gehad met vooraanstaande muzikanten en dirigenten zowel amateurs als professionals. Daarnaast ben ik gaan kijken bij verenigingen en groepen die op een specifieke manier bezig zijn met een bepaalde vorm van slagwerk muziek b.v. Basler Trommeln, door het regelmatig zelf te doen heb ik een duidelijk beeld kunnen vormen over hoe het gespeeld moet worden, dit geldt overigens  ook voor alle andere technieken. Door goed te luisteren naar verschillende vormen van slagwerk, d.m.v. opnames You Tube filmpjes is het voor mij duidelijk geworden wat belangrijke factoren zijn om dit te beoefenen, plezier hebben, motivatie om nieuwe manieren van spelen te ontdekken, nieuwsgierig  zijn en nieuwe mogelijkheden uitproberen  en doorzettings- vermogen om deze nieuwe  uit te proberen. De muziek kan theoretisch nog zo goed en ingewikkeld in elkaar zitten maar de manier hoe een individu dit vertolkt is een belangrijk aspect, muziek maken vanuit je gevoel. Natuurlijk moet je daarbij enige kennis hebben van het notenschrift met daarbij enige theoretische kennis, maar wat voor mij belangrijk is dat de leerling leert spelen vanuit zijn of haar gevoel met de kennis en kunde die op dat moment aanwezig is.